HACCP

QUALITY.com.pl

Dlaczego HACCP?

W Polsce już w ramach dostosowywania do wymagań Unii Europejskiej, nastąpiło wprowadzenie dyrektywy 93/43/EWG o higienie żywności do polskiego prawa. Dokonano tego poprzez ustawę z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

1. Korzyści płynące z wdrożenia HACCP:
2. Usprawnienie działań poprzez właściwy obieg informacji i dokumentacji
3. Wczesne wykrywanie wszystkich nieprawidłowości i niezgodności za pomocą stałego monitoringu
4. Zwiększenie efektywności działań na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności
5. Zdyscyplinowanie pracowników i zacieśnienie współpracy pomiędzy osobami na poszczególnych stanowiskach
6. Zdobycie zaufania i zadowolenia klientów, co zmniejsza ilość reklamacji
7. Pozwala przedsiębiorcom spełnić wymagania prawne